Lad os først lige slå fast: En skovflåt skal IKKE nulres af eller kvæles i margarine eller vaseline!!! Glem også det gamle husgeråd om at brænde den med et cigaretskod. Man risikerer blot, at flåten sprøjter sit maveindhold ind og derved overfører borrelia.
Skovflåten er en lille mide (og ikke en tæge, som mange fejlagtigt kalder den). Den findes overalt i den danske natur – også i byparken og i villahaverne. Den sidder på planter, blade, græs o.lign., og når vi mennesker færdes i naturen får vi den nemt over på os, fordi vi rammer blade og græsstrå.
Vi mærker og ser den ikke, for den er ikke meget større end et knappenålshoved. Og vi mærker heller ikke, når den borer sit kæbeparti ind i vores hud. Det gør den typisk et sted, hvor vi er varme og svedige, fx i strømpekanten, i knæhasen, i lysken, omkring kønsdelene, under armene, ved brysterne, bag ørerene eller i nakken.
Når skovflåten har boret sine munddele ind i os, begynder den at suge blod – og på et tidspunkt skal den “på toilettet”, dvs. at den udtømmer sit maveindhold, og det sker gennem munddelene og ind i vores blodbaner.
Nogle skovflåter bærer forskellige sygdomme, bl.a. borrelia. Hvis en flåt med borrelia tømmer sit maveindhold ind i et menneske, er der dermed risiko for, at man kan blive alvorlig syg.
Sådan fjerner du en skovflåt
- Køb en speciel flåt-tang eller anvend en tynd pincet og grib fat om flåtens hoved så langt nede mod huden som muligt uden, at flåten klemmes på bagkroppen.
- Drej flåten stille og roligt et par omgang rundt og træk langsomt, til den slipper sit tag. Undgå at rykke den af.
- Hvis resterne af flåtens hoved/munddele bliver siddende, skal man ikke være bekymret. Der vokser ikke en ny flåt ud, og det svarer lidt til at have en lille splint i huden.
- Der er altid risiko for infektion, når man har et “fremmedlegeme” siddende i sin hud, og ved mistanke om infektion, skal det tilses af en læge.
- Hold øje med det sted, hvor flåten har siddet. Det er vigtigt kigge efter symptomer på borreliose. Det kan bl.a. vise sig ved en rød plet omkring det sted, hvor flåten sad, som efter nogle uger bliver større. Borrelia kan også opstå, uden at man får røde mærker, og ved den mindste mistanke, bør man kontakte lægen.
Billeder af symptomer ved borrelia