ICE på mobilen anvendes ikke af politi og ambulance ved ulykker
ICE på mobilen anvendes ikke af politi og ambulance ved ulykker. Og redningsmandskabet bruger kun sjældent din mobiltelefon til at komme i kontakt med dine pårørende. Så at lave en ICE-liste (‘In Case of Emergency“) i mobilen er ikke en brugbar løsning ved ulykker, mener politi og Falck.
Med jævne mellemrum kan man høre nogen fortælle, at man bør oprette sine nærmeste pårørende under navnet ICE i mobiltelefonens kontaktliste. Formålet skulle være, at politi og redningsfolk i tilfælde af en ulykke nemmere vil kunne komme i kontakt med de pårørende.
I de forskellige beskeder, der ofte florerer på de sociale medier, er det tilsyneladende forskellige såkaldte redningsfolk eller -tjenester, der opfordrer til at bruge nogle få minutter på at oprette ICE. Københavns Politis informationsafdeling har tidligere i Ekstra Bladet opfordret til, at man ikke videresender opfordringer om at benytte ICE. Politi og redningsfolk bruger nemlig sjældent mobiltelefonerne til at komme i kontakt med pårørende til tilskadekomne.
Hvis mobiltelefonerne og andre personlige genstande ligger løst på et skadested, kan det være svært at finde ud af, hvilke ting der tilhører hvem. Man kunne nemt komme til at underrette de forkerte pårørende. Hvis ICE skulle være brugbart, ville det i givet fald også være afgørende, at telefonen er tændt og ikke er låst med en kode.
Falck afviser ICE
Falcks tidligere korpslæge, Sven Trautner, har ifølge Ekstra Bladet brugt måneder på at undersøge, om idéen kunne være brugbar. Og han kom frem til, at idéen ikke kan anvendes.
De opfordringer, der hævdes at kommer fra enkelte Falck-reddere, er således ikke et udtryk for en generel holdning hos Falck. Han nævner de holdninger, som Politiet er kommet med og tilføjer, at ICE-oplysningerne skal være opdaterede for at kunne bruges.
Idéen bag ICE stammer fra England. Her havde politiet problemer med at kontakte pårørende i forbindelse med bombesprængningerne i London i 2005. Dengang var mange mennesker i Danmark også hurtige til at opfordre til at bruge et par minutter på denne idé. Men til forskel fra Danmark har man i England ikke et nationalt cpr-register. Og mindre end 20 procent af englænderne har brugbar identifikation på sig.
Ignorér opfordringer om at benytte ICE
Så konklusionen er enkel: Ignorér de opfordringer, du får, om at oprette et “ICE-nummer” i din kontaktliste, og lad være med at sprede et ligegyldigt budskab om at anvende ICE. Politi og redningsvæsen anvender ikke ICE. Det er yderst sjældent, at politiet i Danmark ikke kan identificere de personer, der er indblandet i ulykker og tilskadekomst.
Find yderligere information her:
– Wikipedia: In case of emergency
– Politiken: Falsk opfordring om nødnumre fra Falck
– DAGENS.dk: Falck: – Skriv ikke ICE i telefonen for vores skyld
– Jyllands-Posten: Falck og politi afviser mail-tips
Du med fordel benytte din mobiltelefon effektivt, når det handler om førstehjælp. Læs her om, hvordan du kan finde den nærmeste hjertestarter via en hjertestarter-app.